Тъй като индустриалните разпоредби стават все по-строги, нарастващият интерес и еволюцията на резистентни щамове бактерии доведоха до успешното прилагане на алтернативни методи на лечение, като UV третиране на води. UV дезинфекцията решава това предизвикателство, като е в състояние да отговори на най-строгите изисквания по отношение на защитата от бактерии и вируси.

Доказано е, че силно хлорираната питейна вода води до няколко здравословни усложнения, като например респираторни заболявания. Докато хлорът се оказа неефективен срещу паразити като Cryptosporidium и Giardia, UV лъчите са в състояние лесно да дезактивира тези патогени с много ниски дози. Това означава, че UV обработката е в състояние да дезактивира всички бактерии, вируси, плесени и спори, които могат да присъстват в питейната вода.

Какво всъщност е UV дезинфекцията и как функционира?

Системата за UV дезинфекция е изключително ефективен начин за борба с микробното замърсяване във водата. Микробите обаче трябва да бъдат изложени на UV-C светлина в подходящо количество, за да дезинфекцират ефективно водата. Системите за UV дезинфекция се използват в много различни приложения, вариращи от пречистване на питейна вода в отделни домове до дезинфекция на водоснабдяване на цели градове до пречистване на промишлени отпадъчни води. UV обработката на водата е призната за по-безопасен и по-рентабилен начин за дезинфекция на вода за индустриални приложения. UV дезинфекцията е полезна в почти всяко приложение, където се изисква безопасна и чиста вода без микроби; и където има вероятност водата да бъде замърсена, преди да достигне крайната точка на употреба.

В UV технологията за дезинфекция на вода ултравиолетовата светлина с дължина на вълната 253,7 нанометра се използва за дезинфекция на бактерии, вируси, плесени, водорасли и други микроорганизми, които се размножават и растат. Технологията за UV дезинфекция разрушава ДНК на микроорганизмите, което ги оставя мъртви и неспособни да растат по-нататък. Технологията за UV дезинфекция може да се използва за дезинфекция на питейна вода, дезинфекция на технологична вода, дезинфекция на отпадъчни води и дезинфекция на повърхности. Освен приложения за дезинфекция, тази технология може да се използва и за отстраняване на TOC и унищожаване на озон. Освен това има UV стерилизатор за болници, фабрики и офиси

При UV технологията за дезинфекция на водата UV светлината дезинфекцира чрез проникване в микроорганизми и унищожаване на тяхната ДНК. ДНК играе важна роля във функциите на организмите и възпроизводството, следователно разрушаването на ДНК пречи на организма да бъде активен и да се размножава. Тази ултравиолетова енергия (дължина на вълната 240-280 nm) също се намира естествено в слънчевата светлина в много малки количества. Същата енергия се произвежда с по-висок интензитет с помощта на газоразрядни лампи с високо съдържание на живак, известни като UV лампи.

Никакви бактерии, вируси, плесени или техните спори не могат да оцелеят, когато са изложени на точната доза UV светлина. Поради това UV се счита за най-доброто решение за дезинфекция на вода, а за стерилизация на помещения има UV мобилна машина за дезинфекция, която може да се използва.

Приложение на UV системи

Системата за ултравиолетова дезинфекция не е просто лампа в тръба. UV реакторът трябва да бъде проектиран така, че да гарантира, че всички микроби получават достатъчно излагане на UV светлина (доза). Въз основа на хидравличните свойства на водата; реакторът трябва да бъде оптимизиран, за да направлява потока по начин, който да увеличи максимално времето на престой и да увеличи турбулентността. Добре проектираните промишлени UV системи за дезинфекция на вода дават последователно изключителни резултати в индустриалните приложения.

Този тип системи за дезинфекция могат да бъдат приложими в следните индустрии:

  • ХВП – Системата за UV дезинфекция може да помогне за постигане на високо качество на водата според предварително заложените спецификации
  • Фармация – Водата, използвана във фармацевтични и здравни продукти и за CIP (почистване на място), не трябва да съдържа химикали като хлор, озон и патогени. Повечето фармацевтични компании разчитат на UV системи за дезинфекция на вода.
  • Козметична индустрия – вода, която не съдържа микроорганизми и токсини, гарантира качеството и удължава срока на годност на козметиката. UV стерилизацията е предпочитаният избор за козметичната индустрия по целия свят.
  • Питейно водоснабдяване – UV система за дезинфекция на питейна вода е лесно и достъпно решение за осигуряване на чиста вода във всеки кран на вашия дом или офис
  • Дезинфекция и повторна употреба на отпадъчни води – За да се преборим с проблемите с недостига на вода и нарастващата цена на вода, UV дезинфекцията може да помогне чрез третиране на отпадъчните води в третичния етап. UV системите, които са специално проектирани за отпадъчни води, могат по този начин да дезинфекцират отпадъчните води, така че водата да може да се използва повторно за вторични цели, като промиване и градинарство.
  • Плувни басейни – Традиционно хлорът се използва за осигуряване на чиста вода в плувните басейни. Все повече се знае обаче, че при химическата дезинфекция химикалът реагира с много други органични вещества, за да образува стотици нови химикали, които са вредни. UV системите от своя страна са признати за по-безопасен и по-рентабилен начин за дезинфекция на плувни басейни.

Преимущества на системите за UV дезинфекция

  • Естествен – UV е природният начин за пречистване.
  • Екологично чист – по време на процеса на UV дезинфекция не се образуват токсични странични продукти
  • Ефективен – Всички известни микроорганизми са податливи на UV светлина
  • Икономичен – Най-ниските оперативни разходи сред системите за дезинфекция
  • Безопасен и без химикали – Без добавяне на химикали, следователно няма опасност от предозиране
  • Бързо – това е пречистване в контакт, следователно незабавно
  • Лесни за управление – Добре проектирани системи идват с много разширени функции като високоефективни електронни баласти и изключително прецизни монитори за UV интензитет, които ги правят много ефективни и следователно лесни за управление

Поддръжка

Може да има случаи, при които водата не е подходящо обработена предварително и нивата на мътност са ниски. Тогава се извършва рутинна проверка и почистване на лампата всеки 6 месеца. В случай на висока мътност и твърдост може да се наложи честотата на почистване дори да се увеличи. И накрая, UV лампата има ограничен живот и трябва да се смени, след като се изтощи. В малко вероятния случай на преждевременна повреда на лампата, веригата за наблюдение ще предостави сигнал, за да препоръча смяна.

Сравнение между системи за озониране, хлориране и UV дезинфекция

 

UV дезинфекция

Хлориране

Озониране

Капиталови разходи

Ниски

Най-ниски

Високи

Оперативни разходи

Най-ниски

Ниски

Високи

Удобство при монтаж

Отлично

Добро

Сложно

Удобство при поддръжка

Отлично

Добро

Слабо

Необходимо контактно време за дезинфекция

< 10 сек.

20-30 минути

10-20 минути

 

Оперативната ефективност е един от основните двигатели на пазара на питейна вода. Много организации инвестират в нови активи, които носят възвръщаемост на инвестициите въз основа на оперативни им спестявания. Изборът на UV като метод за дезинфекция гарантира оптимални CAPEX и OPEX в сравнение с неговите алтернативи, което прави UV най-доброто решение за широк спектър от инсталации.