Видове батерии за съхранение

Има четири основни вида батерийни технологии, които биват използвани при хибридните соларни инсталации:

  • Оловно киселинни батерии
  • Литиево-йонни батерии
  • Батерии на никелова основа
  • Проточни/редокс батерии

Всяка от тези технологии за резервно захранване с батерии има свой собствен набор от уникални характеристики.

Оловно-киселинни батерии (VRLA)

Оловно-киселинните батерии, познати още като акумулатори, са изпитаната и истинска технология в света на слънчевите батерии. Тези батерии с дълбок цикъл се използват за съхраняване на енергия от дълго време - всъщност от 1800 г. И те успяха да се задържат поради своята надеждност. Има два основни вида оловно-киселинни батерии: наводнени оловно-киселинни батерии и запечатани оловно-киселинни батерии.

Основните предимства на този тип батерии, че все още са най-евтиният вариант за съхранение на енергия, което ги прави най-рентабилни и надеждни. Освен това, тъй като технологията съществува от години, те могат лесно да бъдат изхвърлени и рециклирани. Недостатъците са, че този тип батерии изискват вентилация и редовна поддръжка, за да работят правилно, което увеличава шансовете за изтичане на батерията.Това от своя страна ограничава възможността за монтажа на батериите, тъй като не могат да бъдат монитрани далеч извън инсталацията. Живота на този тип батерии е между 5 и 10 години. Надеждността на оловно-киселинните батерии е най-подходяща за off-grid соларни инсталации или за аварийно резервно съхранение.

Литиево-йонни батерии (LMO, NMC, NCA, LFP)


...

Литиево-йонните батерии са едни от най-популярни и използвани в днешно време. Тъй като популярността на електрическите превозни средства започна да нараства, производителите на електромобили осъзнаха потенциала на литиевите йони като решение за съхранение на енергия. Те бързо се превърнаха в едни от най-широко използваните банки за слънчеви батерии.

Основното предимство на литиево-йонните батерии  е това, че не изискват редовна поддръжка. Освен това имат по-висока енергийна плътност на батерията, което означава, че могат да задържат повече енергия в по-малко пространство от оловно-киселинната батерия. Литиево-йонните батерии имат по-дълъг жизнен цикъл - имат гарантиран експлоатационен живот от поне 10 години. Този по-дълъг живот се дължи на това, че литиево-йонните батерии имат по-голяма дълбочина на разреждане, така че можете да използвате повече от енергията, съхранявана в батерията, преди тя да трябва да бъде презаредена. Недостатк все още е цената и неизследваните възможности за рециклирането им.  Литиево-йонните батерии са най-добри за жилищни соларни инсталации или такива за малки индустриални предприятия, защото могат да задържат повече мощност в ограничено пространство.

Никел-кадмиеви батерии (NiCd)

...

Никел-кадмиевите (Ni-Cd) батерии не се използват толкова широко, колкото оловно-киселинните или литиево-йонните батерии. Този тип батериите за първи път са били използвани през 1800 г., но са претърпели промяна през 1980 г., която значително увеличава количеството енергия, която могат да съхраняват. Те са любими сред авиационната индустрия. Основното предимство на Ni-Cd батериите е, че са издръжливи. Те също имат способността да работят при екстремни температури. Освен това те не изискват сложни системи за управление на батерията и по принцип не изискват поддръжка. Най-големия недостатък е токсичността на кадмия, използването му дори е забранен в някои държави, което пък ги прави почти невъзможни за рециклиране. Имат широко приложение, като съхранение на електроенергия за комунални услуги.

Проточни редокс батерии (RFB, HFB)

...

Редокс батериите са една сравнително нова технология в сектора за съхранение на енергия. Те съдържат електролитна течност на водна основа, която тече между две отделни камери или резервоари в батерията. При зареждане възникват химични реакции, които позволяват на енергията да се съхранява и последствие да се разрежда. По-големият им размер обаче, ги прави по-скъпи от другите видове батерии. Високата цена, съчетана с големия размер, затруднява адаптирането им към жилищна употреба и малки соларни инсталации. Основното преимущество на редокс батериите е, че имат 100% дълбочина на разреждане. Това означава, че може да бъде озползвано цялото количество съхранена електроенергия, без да се навредите на техническата устойчивост на батерията. Те не се нуждаят от поддръжка и имат най-дълъг експлоатационен живот – 30 години. За съжаление обаче, този тип батерии са много по-скъпи от останалите видове соларни батерии, заради ниския капацитет за съхранение, което прави габаритните им размери големи. Редокс батериите са подходящи за големи соларни паркове и инсталации.

Има редица различни потенциални критерии за вземане на решения и точки за сравнение, които трябва да направите, когато оценявате вашите опции за съхранение на енергия. Ето няколко от най-често срещаните критерии за вземане на решения, както и кои характеристики на батерията са най-важни, ако тези критерии отговарят на вашата ситуация:

  • Ако искате да захранвате повече косуматори наведнъж, потърсете слънчева батерия с висока мощност
  • Ако искате да захранвате по-голям енергиен консуматор потърсете батерия с висока моментна мощност
  • Ако искате да управлявате дома или производственото си предприятие със слънчева батерия за по-дълго време, потърсете батерия с по-висок използваем капацитет;
  • Ако искате да извлечете максимума от всеки киловатчас електричество, който влагате в батерията си, потърсете батерии с по-висока ефективност при двупосочен обмен;
  • Ако сте ограничени в пространството и искате да получите най-много място за съхранение от най-малко пространство, потърсете литиево-йонни никел-манган-кобалтови (NMC) слънчеви батерии;
  • Ако искате батерия с най-дълъг живот, която можете да циклите най-много пъти, потърсете батерии с литиево-железен фосфат (LFP);
  • Ако искате батерия с абсолютно най-високия възможен рейтинг на безопасност (не се притеснявайте, всички те са безопасни!), потърсете слънчеви батерии LFP.

Вземането на решение при избора на технологията за съхранение на електроенергия ще повлияе на цялата енергийна система. Ако все още не сте сигурни, не се колебайте да се свържете с нас за повече информация относно избора на батерии за съхранение, съобразно технологичните особености на вашата соларна инсталация.