Дигитализация на B2B търговията в индустриалния сектор

B2B онлайн търговията на индустриални продукти е все още в ранен стадий на развитие, но това не означава, че индустриалният сектор не изпитва нуждата от нея. Гиганти като Amazon Business, Fastenal и Grainger успешно положиха основите на дигитализацията в нишата и са доказателство, че индустриалните клиенти все пак желаят да пазаруват онлайн. Например, американската Grainger постига впечатляващ резултат - към днешна дата близо 80% от всички поръчки са направени чрез дигиталните им канали за покупки.

Същевременно, обаче, на онлайн пазара на индустриално оборудване липсва компания, която да предлага широка гама от тясноспециализирани продукти. Основният фокус на B2B магазините попада върху MRO (Maintenance, Repair and Operations) сектора, който обхваща предлагането на по-малко и не толкова специализирано оборудване. Голяма част от тях не предлагат и допълнителни услуги (например монтаж) извън доставката на оборудването, което не може да задоволи изцяло потребителските нужди и да осигури сигурност при закупуването на специализирано оборудване онлайн. Все още не съществува платформа, която да предлага широко продуктово портфолио от комплексни индустриални продукти и да предлага цялостен сървиз към клиентите. Но вече не, защото ние създадохме ATAMIQ!

Кои сме ние?

Екипът на компанията е с повече от 25 години опит в сферата на индустриалните технологии, като надгражда вече постигнатото с една нова концепция за напълно улеснена онлайн платформа и дава възможност на бизнеса за лесно и бързо закупуване на високотехнологично индустриално оборудване онлайн.

Този наш опит ни подсказва, че потребителите имат нужда от бърз достъп до информация – техническа и/или ценова такава във всеки един момент на денонощието. Чрез ATAMIQ инженери, проектанти, ръководители на индустриални и строителни организации могат много лесно да се ориентират при бюджетирането на един проект, както и да намерят техническо решение за своите проектни нужди.

Пътят дотук: ATAMIQ в числа

В основата си ATAMIQ е B2B онлайн платформа за продажба на високотехнологично оборудване, машини и консумативи с различни приложения в индустриалния сектор, енергетиката, водоснабдяването, третирането на води, инфилтрат от депа за отпадъци, както и системи за рециклиране и сортиране. Различното е фактът, че предлагаме цялостна услуга - от избора на оборудване до доставката му, а при желание на клиента и въвеждането в експлоатация.

След 1 година и 4 месеца упорита работа успяхме да направим:

  • да разберем кавки са потребителските нужди
  • да намерим доказани партньори
  • да създадем концепция за продуктите
  • да качим 100 000 продукта от 60 производителя в 6 направления
  • да създадем първата в България B2B платформа за продажба на комплексно индустриално оборудване

С какво ще ви помогне ATAMIQ?

След като се запознаете с широкообхватното портфолио, налично онлайн, нашите клиенти ще могат да:

  • Сравняват технически характеристики на продукти;
  • Изпращат запитвания онлайн;
  • Получават персонализирана оферта;
  • Генерират директно поръчка
  • Са сигурни в доставките

Всеки клиент получава персонализиран профил в платформата с включени съответните търговски условия. Чрез своя профил има възможност да управлява своите запитвания и поръчки, както и да намира персонализирани решения, благодарение на висококвалифицираните специалисти съответния индустриален сегмент.

Предизвикателствата и целите на ATAMIQ

Трудностите, които срещнахме по пътя на изграждането на платформата бяха много и от различно естество. Едно от основните предизвикателства беше да убедим нашите партньори, че е време за промяна и че е възможна продажбата на такъв тип оборудване онлайн. Въпреки, че пълна интеграция не беше възможна, ние успяхме да селектираме информацията, което означаваше много човекочасове ръчен труд при създаването на продуктите, добавяне на специфични характеристики, килограми, цени, време за доставка и т.н.

Намирането на правилният технически екип за изпълнението на проекта беше от основно значение за неговата реализация. Трябваше да намерим технически лица, които могат да вникнат в детайлите, да се запознаят със спецификата на продуктите и да разберат нуждата от ATAMIQ. С платформата целим да достигнем до бизнеси от секторите - строителна индустрия, енергетика, пречистване на води и др., които са започнали или предстои да започнат екологична трансформация, съобразена с ESG принципите.

Уникално предимство на ATAMIQ е фактът, че нашите клиенти могат да намерят голяма част от оборудването, от което се нуждаят на едно място. Клиентите ни имат 24/7 онлайн достъп не само до продукти, които традиционно не се продават онлайн, но разполагат и с пълната информация и техническа документация за тях. В платформата могат да се проверяват време за доставка, да се сравняват цени и характеристики на оборудването - което обикновено е трудно достъпна информация и отнема много време за намирането и получаването ѝ. В допълнение към това, ATAMIQ предоставя възможност за персонализирано потребителско изживяване, различни нива на достъп до информация, изпращане на запитвания за комплексни продукти и генериране на персонализирани оферти.

Какво предстои?

В началото на Април 2022 г. показахме нашето MVP (Minimum Viable Product), което е достъпно за селектиран брой участници. То валидира нашата концепция и вече сме готови да пуснем и бета версия на платформата, която да бъде достъпна за масовата аудитория, след регистрация.

ATAMIQ разчита на широкия си, постоянно обновяващ се продуктов каталог и дигитализирания процес на поръчка, получаване на оферта, доставка и логистика за да постигне успеха си, тъй като чрез тях компанията решава основен проблем на индустриалния сектор - трудния и бавен процес на закупуване на специфично оборудване. Същевременно, платформата не оставя на заден план персонализираното потребителско преживяване - опцията за директна връзка с технически консултант е също налице.

Като една иновативна и бързоразвиваща се компания ATAMIQ планира своите следващи стъпки, така че за задоволи нуждите на пазара, едновременно с представяне на нови технологии.

Предизвикателствата пред нас са следните:

  • Установяване контакти с реномирани производители, внимателно подбрани, съобразно развитието на индустриалните технологии;
  • Добавяне на нови брандове, чрез предварително извършена процедура по одобряване на доставчици;
  • Непрекъснато разширяване на продуктовото портфолио;
  • Въвеждане на пазара на устойчиви индустриални решения;
  • Добавяне на повече информация към продуктите, за да могат клиентите ни да вземат информирано решение при избора си;
  • Внедряване на нови функционалности, което ще разшири възможностите за работа с платформата;
  • Подобряване на дизайна за едно по-добро потребителско преживяване;