Тази тенденция не подминава и България - темата за екологичнoто, социално и корпоративно управление (ESG) става все по-популярна и тук.

Какво е ESG?

Редица компании се опитват да увеличават стойността на бизнеса си и значението му за обществото като разчитат на добре съгласувани ESG подходи. Същевременно, на ESG започва да се гледа все повече като на концепция - тя включва критерии за това колко точно устойчива е една сделка, компания или цяла индустрия. Естественото бъдеще на тази концепция е вид рейтингова система за бизнеса, която да отразява акуратно стратегиите за устойчивост, декарбонизация и кламитчна неутралност на компаниите. Планира се фирмите, които успеят да постигнат висока ESG оценка да получават достъп до по-изгодно финансиране, както и да плащат данъци и такси в по-малки размери.

Терминът “ESG” за първи път се появява в доклад на ООН от 2004 г., който се концентрира върху развитието на финансовия сектор в следващите години и промените, които ще настъпят в него. Интересното в случая е, че още тогава анализаторите предвиждат тясната връзка между социалната отговорност, развитието на корпорациите и екологията. Очаква се ESG концепцията да залегне в основата на бизнес плановете на редица компании, като сред основните цели ще бъдат както рентабилността, така и устойчивостта.

ESG инвестиране

ESG (Environmental, Social, and Governance) инвестирането се отнася до инвестиране, което дава приоритет на оптималните екологични, социални и управленски фактори или резултати. ESG инвестициите се разглеждат широко като начин за “устойчиво” инвестиране – където те се извършват с отчитане на околната среда и благосъстоянието на хората, както и икономиката.

Европейският съюз даде сериозна заявка за развитието на екологичната и дигитална икономика след сключването на Европейския зелен пакт. Компаниите, които са част от зелената трансформация, е необходимо да отговарят на конкретни изисквания.

Голяма част от бизнесите са започнали използването на екологични продукти и услуги, преминават от тредиционния начин на работа към дигитален, трансформират работните си пространства, за да бъдат енергоефективни и др.

Проекти, които се класифицират като “зелени” в индустриалния сектор са свързани с енергийната ефективност в производствения процес, инфраструктурата за рециклиране, пречиствателните станции и други.

Редица експерти са на мнението, че един от начините за постигане на въглеродна неутралност е чрез активната употреба на ESG методите в сферата на финансите. Една от първите значими стъпки в тази посока е създаването на Международната фондация за стандарти за финансово отчитане (МСФО). Организацията ще се грижи за упражняването на контрол в инвестиционните и финансови среди, като ще създаде специален орган за това - Съвет за международни стандарти за устойчивост (ISSB). Той ще създава нови стандарти за отчитане във финансовия сектор, като същевременно ще следи за тяхното спазване. Основен обект на оценка ще са въздействието на дейността на бизнесите както върху околната среда, така и върху обществото. Анализатори прогнозират, че в близкото бъдеще ESG концепцията ще окаже влияние и върху малкия и среден бизнес, макар сега тя да е актуална предимно в корпоративния свят.

Защо ESG е важен за българския бизнес?

Инвеститорите по целия свят все повече изискват организациите да представят своя ESG подход, за да оценят дългосрочната устойчивост на организацията. Концепцията има значително въздействие върху следните основни бизнес въпроси, свързани с дългосрочния успех на организацията:

  • Корпоративна репутация – внедряването на ESG е показател за ангажимента на компанията да изгради високопроизводителна и целенасочена работна сила, което улеснява постигането на бизнес цели.
  • Намаляване на риска – ESG може да помогне при идентифицирането на непосредствени и бъдещи рискове в зависимост от индустрията и бизнес модела.
  • Управление на възможностите – променящите се пазарни и непазарни условия могат да разкрият неудовлетворени нужди от нови продукти и/или услуги, потенциални клиенти и стратегически взаимоотношения за справяне с проблемите на ESG.

Как да го направим?

ESG концепцията е все по-широко застъпена в света на финансите и инвестициите. Въпрос на време е обаче тя да достигне до всеки сектор на икономиката, включително индустриалния. Основен въпрос остава как ще се случи това. Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) представи план с критерии, които компаниите могат да следват. Той се основава на решения нужни в сектори като опазване на околната среда, устойчивост на работните места и добро корпоративно управление. Сред стъпките, които бизнесите могат да предприемат са създаването на ясна ESG стратегия, в която всички служители да се припознават, както и готовността за промяна в приоритетите при необходимост.

Ако искате да се запознаете с различни екологични системи за вашия индустриален бизнес, вижте повече в категория Екологични технологии и системи.