Ключов аспект за постигането на всички тези цели е подобряването на качеството на почвите.

Бъдещето на почвите

Опазването на почвите е основна цел на голяма част от работещите в замеделието, независимо от методите на производство, които използват. Данни показват, че 70% от почвите в Европейския съюз не са в добро състояние поради постоянно неустойчиво използване, неправилно управление на земята, прекомерна експлоатация и замърсяване. Това е и причината Европейската комисия да представи нова стратегия, която е насочена към подобряването на състоянието им до 2030 г. Планът включва, както задължителни, така и доброволни мерки за опазване, възстановяване и щадящо използване на почвите. Сред целите е въвеждането на правила за устойчиво управление, както и включването на мерки за опазването им социално-икономическия модел.

Защо са необходими действия по отношение на почвите?

Производството на значителна част от храната, която достига до нас, зависи именно от качеството на почвите. В тях се намират и 25% от биологичното разнообразие на планетата. Същевременно, те са основа на хранителната верига, което означава, че тяхното здраве е пряко свързано с човешкото благосъстояние. Затова сред очакваните ефекти от Стратегията за защита на почвите е намаляването на употребата на химически пестициди, както и загубата на хранителни вещества.

Здравата почва има много предимства: тя е дом на микроорганизми, които са в състояние да разграждат сложни замърсители, тя поглъща значителни количества въглерод и има голям капацитет за задържане на вода. Отстраняването на въглерода чрез възстановяване и по-добро управление на почвите ще бъде от съществено значение за постигане на нетни нулеви емисии на парникови газове до 2050 г.

Пътят досега

Несъмнено Стратегията за защита на почвите на почвите е едно от най-продуктивните решения на Комисията по отноношение на опазването им. Тя се основава на вече действащите Стратегия за химикалите и План за действие за нулево замърсяване.

Една от първите предвидени стъпки е преразглеждането на различни документи, включително Директивата за устойчива употреба на пестициди и Директивата за утайките от отпадъчни води. В допълнение към това, ново законодателство ще ограничи изхвърлянето на пластмасови микрочастици и други вредни съединения в почвите. Предвиждат се също и промени в методологията за оценка на риска, както и в правилата за употреба на продукти за наторяване. Очакванията са Европейската комисия да предложи нови цялостни правила за управление на почвите до 2023 г.

Опазването на почвите и борбата с климатичните промени

Ролята на почвите в борбата с изменението на климата е значителна поради факта, че те са най-голямото въглеродно депо на Земята. Те съдържат повече въглерод отколкото има в атмосферата и цялата биомаса накуп. От друга страна, почвите са важен участник във водния цикъл, което ги прави основен фактор в адаптирането към климатичните промени. По-добрата способност на почвите да задържат вода са от значение в борбата с последиците от наводнения, както и с негативните въздействия на засушаванията.

Можете да се запознаете с различните екологични технологии и системи за третиране на почви, които Atamiq предлага тук.